34. Skårby

34. Skårby

Den medeltida byn Skårby ligger i ett öppet och mjukt kuperat backlandskap väster om Krageholmssjön. 

Mitt i byn på en höjd ligger kyrkan som har sitt ursprung på 1100-talet. Trots en utvidgning på 1700-talet är mycket av den medeltida prägeln kvar. Kyrkan anses ha blivit byggd som en missionskyrka för att kristna traktens folk. Vid kyrkan finns en runsten som tillsammans med en rest sten i södra delen av byn vittnar om traktens långa bosättningshistoria. I byn finns flera gamla välbevarade byggnader, bland annat skolhuset men också nyare hus i norra delen. I anslutning till byn finns också Ystad djurpark och badanläggning. Här har en miljö skapats där både människor och djur trivs. I djurparken finns exotiska djur, svenska lantraser, terrarium och sällskapsdjur. Inom området finns även en poolanläggning.

Vägbeskrivning

Från Krageholm fortsätt på vägen som går söder om slottet och sjön västerut ca 2 km till en korsning, sväng höger mot Skårby. Från Rydsgård: fortsätt norrut på vägen mot Blentarp ca 3km, sväng höger mot Beden och Skoghult. Följ vägen ca 3km till en T-korsning där det är skyltat mot Rögla till höger. Vägen går igenom byarna Knickarp, Rögla och Erikslund innan du når Skårby. I Skårby finns en parkeringsplats vid kyrkan.

Klicka för vägbeskrivning

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår