35A. Krageholm

35A. Krageholm

Krageholms slott ligger vackert vid Krageholmssjöns sydöstra vik och omges av ett kuperat landskap med skogspartier, betesmarker och av alléer inramad åkermark.

Krageholmsgård gård och slott med anor från 1200-talet är ett stycke dansk-svensk kulturhistoria. Gården ägdes från senare delen av medeltiden fram till 1600-talet av den mäktiga danske Brahe-släkten. Nuvarande byggnad är ett resultat av familjen Pipers ombyggnad på 1720-talet efter ritningar av den kände arkitekten Nicodemus Tessin d.y. som skapade en karolinsk stramhet med de gult putsade fasaderna. Slottet består av en huvudlänga och två flyglar, omgivna av en vattenfylld vallgrav och park. S:t pauli kapell, ritat av Tessin d.y. i barock stil, är inrymt i den östra flygeln och invigdes 1723. I kapellet finns skulpturarbeten av bildhuggaren Johan Jerling, som under 1700-talets första hälft verkade i skånska kyrkor. Slottet är inte öppet för allmänheten.

Vägbeskrivning

Från Skårby: kör söderut genom Skårby och ca 1 km till en korsning och sväng till vänster mot Sövestad. Efter ytterligare ca 1 kilometer kommer man fram till Krageholmssjön och kort därefter till Krageholms slott. Från Sövestad: sväng västerut mot Skårby i korsningen mitt i Sövestad. Efter ca 2,5km ligger slottet på höger sida. Det finns inga parkeringsmöjligheter vid själva slottet, men väl vid Krageholmssjön.

Klicka för vägbeskrivning

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår