36. Sövestad

36. Sövestad

Sövestad är en medeltida kyrkby och grundades på 1000-talet. Kyrkan i västra delen av byn har bevarat en del av sin medeltida prägel.

Sövestad grundades på 1000-talet och kyrkan byggdes på 1100-talet. Kyrkan har i öster välbevarat 1100-tals kor och absid, medan västparti, ett mäktigt torn samt tegelvalven byggdes på 1400-talet. Krageholms slott "hovbildhuggare" Johan Jerling, som helt utformade slottskapellet på Krageholm, fick leverera krucifix, den mäktiga predikstolen och den säregna fonddekorationen till kyrkan. Altartavlan är format av den rätt okände skulptören "Mäster A.S.". Vid skiftet flyttades gårdarna i många byar ut så att de kom att ligga som ensamgårdar. Detta skedde även i Sövestad, men istället växte en hantverkarbebyggelse fram som fortfarande ger karaktär åt byn.

Vägbeskrivning

Från Krageholm: kör vägen som går söder om sjön och slottet österut genom allén och förbi Krageholms mölla till Sövestad, ca 2,5 km. Från Snogeholm/Snogeholms slott: kör söderut i riktning mot Skårby ca 1 km och sväng vänster i Y-korsningen in på en grusväg. Följ grusvägen (Kvegsenkesvägen) ca 2 km tills du kommer fram till riksväg 13 vid Assmåsa gård. Sväng höger mot Sövestad/Ystad och följ vägen ca 7 km till Sövedstad.

Klicka för vägbeskrivning

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår