9. Havgårdssjön

9. Havgårdssjön

Havgårdssjön ligger vackert i backlandskapet omgiven av hagmarker och skogsdungar.

Havgårdsjön är sänkt i flera omgångar men är idag på sina ställen 6 meter djup. Stranden kantas av smala vassbälten, smalkaveldun och säv. I sydöstra kanten sticker markanta halvön Turestorpsö ut i sjön. På halvön syns resterna av en borganläggning från 1300-talet med sina höga borgkullar, murrester och vallar. Från borgkullen är det fin utsikt över sjön och omgivande landskap och under vår och höst är detta en utmärkt plats att studera flyttfåglar. Vintertid är chansen stor att få se en örn eller andra rovfåglar vid sjön.

Vägbeskrivning

Efter ca en kilometer förändras landskapet då havgårdssjön uppenbarar sig i en sänka med vackert kuperade omgivningar. Uppe på krönet i alléen finns en parkeringsficka varifrån det är ca 300 meter att promenera ner till sjön. Vägen passerar sedan sjökanten men det är svårt att få plats med bilen i vägkanten utan att hindra trafiken.

Klicka för vägbeskrivning

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår