10. Svaneholm

10. Svaneholm

På en udde i Svaneholmssjön ligger Svaneholms slott, en imponerande renässansborg byggd i fyrkant med en liten borggård i mitten.

I slottets museum finns fina utställningar med bland annat interiörer från lanthandel, högreståndshem, allmogehem samt redskap, textiler och silver. 

För den promenadsugne rekommenderas Svaneholmsrundan - en gammal jaktstig runt sjön. Det går också att hyra båt och ge sig ut på roddbåt, med eller utan fiskespö. 

Gräsmattorna runt slottet inbjuder till picknick. Vill man slå på stort ligger Svaneholms slotts gästgifveri i slottets bottenvåning. Idag ägs slottet av en andelsförening. Bland tidigare ägare är den i särklass mest kände Rutger Macklean 1742-1816. Macklean var en radikal politiker och föregångare när det gällde att genomdriva skiftesreformer. Skiftena, som bland annat innebar att varje bondes otaliga små åkerlappar slogs ihop i ett stycke och att gårdarna flyttades från byn ut på den nya ägan, hade stor betydelse för moderniseringen av jordbruket. Spåren finns i högsta grad kvar i landskapet än idag. I denna folder finns mer utförlig information om området. 

Vägbeskrivning

Svaneholm ligger strax nordväst om Skurup och är väl skyltat från väg E65 mellan Malmö och Ystad.

Klicka för vägbeskrivning

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår