Slottsslingan

VÄLKOMMEN TILL SLOTTSSLINGAN

Romeleåsen och sjölandskapet i södra Skåne erbjuder mycket fina utflyktsmål med både natur och kultursevärdheter. Här har vi sammanställt två slingor som ger optimalt utbyte i form av upplevelser och vackra vägar. Beskrivningen börjar i Svedala, men rundturen kan likaväl börja på någon annan plats. De två delarna kan kombineras eller följas var för sig beroende på tid och intresse. I Lugnt tempo tar varje delslinga 1-2 dagar och vill man prova hela slingan bör man avsätta 3 dagar för att inte behöva jäkta. Övernattningsmöjligheter och matställen finns på flera ställen längs slingan. Varje delslinga är drygt 10 mil och hela slingan därmed 20 mil.

Det finns knappast något annat område i Sverige där det finns så många slott inom ett så begränsat område. Den gemensamma nämnaren för landskapet som passeras är att nästan all mark ägs av större gods och gårdar. Slotten och herrgårdarna sätter sin prägel med alléer, stora brukningsenheter, bokskogar, hagmarker samt ståtliga byggnader och parker. Landskapet bjuder också på mycket stora naturvärden och under rundturen kan man besöka vackra naturreservat samt ett stort antal områden som godsen bevarat av eget intresse.

Läs mer

KartaSlottsslingan - folder Västra slingan Östra slingan

Biltrafik och parkering

På allmänna vägar är biltrafik tillåten. Vissa delar av de föreslagna vägsträckorna på slingan är enskilda och här är det upp till markägaren att tillåta motortrafik. Här kan dock inträffa förändringar och besökare får vara beredda på omvägar för att återkomma till slingan. Ett motorfordon får parkeras vid sidan av vägen om det inte orsakar skada eller hindrar passerande trafik. Fordonet får aldrig köras vid sidan av vägen på stigar, åkermark eller skogsmark som kan ta skada. Var därför mycket försiktig då bilen skall parkeras och använd helst alltid markerade parkeringsplatser.

Cykla slingan

Det bästa sättet att uppleva landskapet är med cykel då alla ljud och dofter kan uppfattas. Dessutom kan du stanna när som helst och undersöka saker vid sidan av vägen. Vägarna som valts är inte särskilt trafikerade och lämpar sig väl för cykling. Med cykel tar dock färden längre tid och med stopp på de intressanta platserna bör 2-3 dagar per slinga, eller 4-5 dagar för hela slingan avsättas. Den hängivne cyklisten klarar en slinga per dag med ett stopp eller två för fika eller mat längs vägen. Tänk på att det finns möjlighet att ta cykeln på Pågatåget till Svedala och Skurup. 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår