7. Gabeljung

7. Gabeljung

Gabeljung höjer sig över omgivande backlandskap och ger milsvid utsikt.

På höjden växer strövvänliga bokskogar och på den västra sluttningen finns en betesmark med flera kärr och småvatten. Backen är uppbyggd av isälvsmaterial från slutet av sista istiden och grusförekomsten har utvunnits i ett nu skogsplanterat grustag. Skogen vid Gabeljung är det sydligaste skogspartiet mot söderslätt och under höstens flyttfågelsträck samlas många skogslevande fåglar här innan de ger sig ut över slätten och Östersjön. Gabeljung kommer förmodligen från orden "gapa" och "ljung". Troligen har det en gång i tiden vuxit klockljung i trakten.

Vägbeskrivning

Fortsätt fram till vägkorset söder om Grönlundsskogen, tag av till vänster mot Norra Grönby. Vägen följer en sluttning som utgör gräns mellan det mer storskaliga backlandskapet i norr och slättlandskapet i söder. Efter två kilometer nås landsvägen Anderslöv och Lemmeströ. Tag av till höger mot Grönby och direkt därefter till vänster in på Gabeljungvägen. Skogsområdet rakt fram är Gabeljung.

Klicka för vägbeskrivning

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår