19. Hyby och Hybyhage

19. Hyby och Hybyhage

Hyby är en väl samlad bymiljö uppe på höjden söder om Klågerup. 

Av den medeltida kyrkan återstår bara koret efter en eldsvåda 1873. En ny kyrka i nygotisk stil stod färdig 1877 väster om den gamla. Hybygård var en gårdsbildning redan på medeltiden och omnämndes redan 1349 och ligger fortfarande kvar i byns östra del. Söder om Hyby finns ett öppet kuperat beteslandskap med dungar och snår. Floran är artrik med backsippa, solvända och jungfrulin på de betade backarna. Längs den gamla banvallen som genomkorsar området växer en stor blåklocka och den intensivt lila blodnävan. I områdets alla kärr och dammar trivs flera grodarter. Bland annat ätlig groda och åkergroda.

Vägbeskrivning

Fortsätt på landsvägen mot Klågerup. Passera Hässleberga och tag åter av mot Klågerup i två vägkorsningar. Passera Assartorp där en restaurang finns vid Assartorps golfklubb sommartid (040-44 11 10). Strax efter Vismarlöv går en avtagsväg till vänster mot Hyby. Följ vägen ca 100 meter till en liten avtagsväg till vänster där en parkering syns 25 meter längre in. Fortsätt sedan på vägen mot Hyby.

Klicka för vägbeskrivning

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår