7. Kulturens Östarp

7. Kulturens Östarp

På Kulturens Östarp har tiden nästan stått stilla.

Friluftsmuseets grundsten Gamlegården är en kringbyggd gård från 1812, med möbler, textiler och bruksföremål från förr. I anslutning till Gamlegården finns trädgården, i typisk allmogestil, med buxbom, rosenplantering, fruktträd och berså. 

Gamlegården ligger omgiven av ett mycket vackert landskap med åkrar, ängar och betesmarker på böljande kullar. Det är lätt att förstå varför Kulturens grundare, Georg Karlin, inte hade hjärta att flytta gården till Kulturen i Lund som det var tänkt från början.

Kulturens Östarp är ett synnerligt levande friluftsmuseum. Åkrar odlas på gammalt vis och där frodas flera sällsynta åkergräs, bland annat klubbfibbla. Även husdjuren på Östarp är av gammal sort. Här finns vänekor, göingeget, linderödsgris och många fler. Du kan också kika in i vindmöllan, brytestugan och malttorkan - alla byggnader med sin specifika funktion i det gamla bondesamhället.

Vägbeskrivning

Kulturens Östarp nås genom att följa skylt söderut från vägen mellan Veberöd och Blentarp.

Klicka för vägbeskrivning

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår