9. Krageholm

9. Krageholm

Krageholms slott ligger vackert vid Krageholmssjöns sydöstra vik och omges av ett kuperat landskap med skogspartier, betesmarker och av aléer inramad av åkermark.

Krageholms gård och slott med anor från 1200-talet är ett stycke dansk-svensk kulturhistoria. Gården ägdes från senare delen av medeltiden fram till 1600-talet av den mäktiga danske Brahe-släkten. Nuvarande byggnad är ett resultat av familjen Pipers ombyggnad på 1720-talet efter ritningar av den kände arkitekten Nicodemus Tessin d.y. som skapade en karolinsk stramhet med de gult putsade fasaderna. Slottet består av en huvudlänga och två flyglar, omgivna av en vattenfylld vallgrav och park. S:t pauli kapell, ritat av Tessin d.y. i barock stil, är inrymt i den östra flygeln och invigdes 1723. I kapellet finns skulpturarbeten av bildhuggaren Johan Jerling, som under 1700-talets första hälft verkade i skånska kyrkor. Slottet är inte öppet för allmänheten.

Krageholsssjön är en relativ liten men djup slättsjo. I sjön finns förutom aborre och gädda även ål och den ovanliga fisken nissöga. Glador och havsörnar ses regelbundet vid sjön. Sommartid sitter rörsångare i vassbältena och i videbuskagen hittar man sävsångare. Runt sjön förekommer även den skyddade trollfladdermusen. Man kan promenera runt hela sjön, ca 10km, på sjövägen. I norra delen av Krageholmssjön ligger ön Lybeck som är ett naturreservat sedan 1985. På ön råder beträdnadsförbud hela året. Öns rika vegetation gör att flertalet fågelarter häckar på ön, bland annat havsörn.

Vägbeskrivning

Krageholm ligger ca 8 km nordost om Ystad. Från E65 sväng av mot Skårby och efter ca 700m mot Sövestad. Efter ca 3,5 km ligger sjön på vänster sida och efter ytterligare ca 800 meter kommer man fram till slottet. Från väg 13 mellan Ystad och Sjöbo sväng västerut mot Skårby i korsningen mitt i Sövestad.

Klicka för vägbeskrivning

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår