14. Svaneholm

14. Svaneholm

Renässansborgen Svaneholmsslott ligger vackert på en halvö och speglar sig i Svaneholmssjön.

Borgen är uppförd som en kringbyggd borggård ca 1530 och sedan påbyggd i barockstil med flera våningar på landsidan under 1700-talet. Idag inrymmer borgen restaurang och museum och i slottsparken hålls ofta konserter och bröllop. Det finns en trevlig promenadstig runt sjön och det går också att hyra roddbåt och ge sig ut och fiska (hyrs i museet där även fiskekort kan köpas). Passa också på att besöka Svaneholms visningsträdgård, som uppförts och sköts av Skurup-Söderslätts Trädgårdsförening. År 2001 påbörjades anläggningen av trädgården som en gång tillhörde Svaneholms trädgårdsmästarbostad. Denna försvann någon gång i början av 1960-talet. Trädgården är nu alltid öppen för allmänheten, utan avgift, tack vare föreningens ideella arbete. Söndagar kl 9.00-12.00 finns föreningen på plats. Njut gärna av medhavd fikakorg i trädgården.

Vägbeskrivning

Fortsätt rakt genom samhället till norra infarten. På backen till höger finns ett mindre naturreservat som kan besökas via avfart till höger efter samhället. Kör sedan på E65 och fortsätt mot malmö en kort bit till avtagsvägen mot Svaneholm. I trafikplatsen kommer ytterligare en avfart mot Svaneholm. Slottet ligger ca 400 meter längre fram.

Klicka för vägbeskrivning

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår