8. Snogeholm

8. Snogeholm

Snogeholms strövområde är stort och omväxlande med skog och öppna marker.

I områdets norra del finns böljande betesmarker med ljung och borsttåtel. Skogarna växlar från sandiga tall- och ekskogar till resliga bokskogar med stort inslag av äldre, grova träd. Genom området löper flera markerade vandringsslingor. Det finns flera slingor och ridleder anpassade för funktionshindrade.

Vintertid kan en promenad ner till naturreservatet Navröd vid Sövdesjöns södra spets betala sig i form av hundratals övervintrande gäss. Här finns också goda chanser att få se havsörn.

På sommaren kan man ta sig ett dopp vid Tockarpsbadet i Sövdesjön. Man kan även fiska i kejsardammen eller snogeholmssjön. Båt går att hyra vid Fiskarehus. Övernattningsmöjligheter finns på camping, vandrarhem och i stugor. Området förvaltas av stiftelsen Skånska Landskap. Läs mer om området och dess aktiviteter på deras webbsida.

Vid utkanten av Snogeholms strövområde finns Snogeholms slott. Slottet ligger mycket naturskönt, med en fantastisk utsikt, på en udde vid Snogeholmssjön.

I närheten finns Sövdeborgsslott som är särskilt berömt för de märkliga stuckaturerna i den så kallade Stensalen och Röda salongen.

Vägbeskrivning

Snogeholms strövområde ligger ca 8 km söder om sjöbo, mellan Sövdesjön, Snogeholmssjön och Ellestadssjön.

Klicka för vägbeskrivning

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår